Påskinfo

Här kommer lite påskinfo från styrelsen 😊

Nästa medlemsmöte samt årsmöte planeras till den 17 maj, inbjudan med tider osv kommer så småningom. Moderaternas medlemmar i KF kunde ej närvara när vi hade vårt möte med KF tillsammans med övriga samebyar och SSR. Därför har vi bjudit in dem till ett nytt separat möte, tyvärr har de valt att tacka nej till ett möte i nuläget.

Vi kommer att den 12 april ha digitalt möte med initiativtagarna i Ragunda för att utbyta erfarenheter och se om/hur vi kan dra nytta av varandra och stötta varandra.

Som ni kan läsa i dagens ÖP så är det glädjande att det finns arbetstillfällen i Offerdal vilket är positivt och där är Projekt Kaxås föregångare med att använda lokala företag i sitt projekt, som möjliggör att som elektriker eller snickare eller annat kan verka och bo i bygden – tummen upp!

I samma artikel kan man läsa om utmaningar att vara i närheten av vindsnurrorna vid vissa väderlekar, om det är runt nollan, snöstorm eller risk för iskast. Det är i denna miljö vindkraftsförespråkare tycker att renskötare ska vistas i eftersom de menar att renskötsel och vindkraft går att kombinera, inga konstigheter enligt ex Vattenfall. Arbetare i branschen åker däremot inte i närheten av snurrorna på grund av säkerhetsrisk.

Inte heller jägare, svampplockare, bärplockare, hundspannsförare och alla andra kan heller vistas i ett enormt område om det skulle bli en vindkraftsetablering i Nordbyn och Vallsta. Är det så vi vill ha det?

Vi har också sett kommentarer på sociala medier där kommunens politiker taggas och uppmanas stödja en vindkraftsetablering i samband med samma artikel och att det skulle ge närmare 100 miljoner i skatteintäkter till kommunen, hur nu det skulle kunna bli så mycket. Dock vet vi att inom något år med all inflyttning som sker i Offerdal så kommer det att vara mer än 100 nya arbetstagare vilket ger Krokoms kommun över 200 miljoner i skatteintäkter bara på inkomstskatten under en 25-års period.

När det gäller Nordex som arbetsgivare så är de säkerligen bra, dock är det uppmärksammade åt det lite sämre hållet. För er som inte sett Uppdrag Granskning, Borta med Vinden så titta gärna på avsnittet (Amn: avsnittet finns inte längre tillgängligt på SVT Play, men här är ”vad hände sedan?” som kan ses till 8 november 2021.)

För den som är intresserad av ekonomi så är Nordex ännu ett bolag kopplat till vindkraft som inte går ekonomiskt bra, möjligen att moderbolaget utomlands som tar ut alla pengarna? Se siffrorna här.

För övrigt så sågs en havsörn lågt flygande vid Övre Kaxås härom veckan.

Önskar er alla en fortsatt glad och trevlig påsk!
/ Styrelsen.

Rulla till toppen